Tuesday 10 May 2011

SiGadisBerShareResepi

assalamualaikum ,
hai kawan2 ,
sejak semesta break nie boring gak la an ,
belek2 la resepi kat internet mane taw terliur ke ,
ok puas belek2 SIGADIS teringat ade kawan SIGADIS
bagitaw pasal dua jenis makanan yg memeng buat orang terliur ,
nak taw pe ???
jeng jeng jeng !!!
tengok picture kt bawah nie then korang
taw pe resepi yang SIGADIS nak share ,
hehehe ,



nie namanya MACARON


nie pulak PANCAKE

terliuh x ??
okla kesian tgk korg ,
ape kata korg copy and paste jela resepi yang SIGADIS
amik kt blog2 and kat search yang sepatutnya ,
ramai yang sudah mencuba anda bile lagi ,
btw SIGADIS pun belum buat lagi tapi insyallah akan buat ,
kalau jadi nanti SIGADIS akan post kan ,
bukan post kat umah korg tapi kat blog SIGADIS la ,
hehe ,


RESEPI 1 (PANCAKE)

Bahan - bahannya

6 sudu besar tepung gandum
1 cawan/mug susu kotak dutch lady *brand lain pun boleh
1 sudu kecik serbuk bikarbonat a.k.a serbuk penaik *taknak bubuh pon bole gak*
1 sudu besar marjerin planta
1 biji telur ayam
1 sudu kecil garam

Cara-cara membuatnya
1. Satukan kesemua bahan diatas, pukul/kacau sehingga sebati
2. Panaskan kuali leper (non stick) dengan sedikit sapuan minyak
3. Tuang sesenduk kecil, jika permukaan pancake dah nak nampak naik buih kecil, terbalikkan untuk bagi masak sama rata
4. Bila dah masak, angkat dan siap untuk dihidangkan bersama butter, madu atau coklat.

senang dan mudah kan ,
sesuai tuk breakfast o minum petang ,
bole gak mkn smbil tgk movie o tgk bola ,
okla tuk topping die korg boleh
try guna chocolate hersey sauce dgn strawberry cincang ,
pergghhh best kot ,
(suggestion from my friend),
huhu ,


RESEPI 2 (MACARON)

Bahan - bahannya
200 gram - icing sugar                   
120 gram - serbuk almond (badam)
3 biji -  putih telur ayam 
20 gram - castor sugar
secubit - cream of tartar

Cara - cara membuatnya
1. Ayak serbuk badam dan gula kastor.
2. Putar putih telur perlahan - lahan, then masukkan gula castor putar lagi, masukkan secubit cream of tartar, putar makin lama-makin laju (peringatan jangan putar laju terus nanti xjadi, huhu).
3. Make sure bahan-bahan yang korang putar tadi bila korang angkat pemutar 2 tiada telur putih yang jatuh, kalau ada korang kena putar sampai die xjatuh meleleh, pastu korang leh letak pewarna yang korang suka k , setitik je taw, huhu.
4. Masukkan bahan ayak tadi sikit-sikit ke dalam bekas adunan telur, pusing mengikut arah lawan jam, ingat jangan masukkan semua, sikit2 yer,dan sebatikan semua bahan2 tadi.
5. Masukkan bahan2 tadi ke dalam piping bag, pipe kan bulat ke atas dulang pembakar yang dialas kertas pembakar, kalau xnk pakai piping bag jangan risau korang boleh pakai acuan bentuk bulat, korang tekap kat tepung then tekap kat atas kertas pembakar.
6. Lepas dah penuh bentuk bulat kat korangnye dulang pembakar rehatkan selama 1/2 jam sebelum masukkan ke dalam oven.
7. Masukkan dulang pembakar ke dalam oven yang sudah panas, gunakan suhu 150 darjah selama 15minit.
8. Bila macaron dah siap di masak korang kena rest kan die dulu taw, selama 1/2 jam, nak taw macaron korang jadi ke x, bila da rest kan die mudah di ambil dan xmelekat pada kertas pembakar tadi.

Filling Macaron
Dark chocolate ganache
-150 gr (1 3/8 cup) chopped dark chocolate
-150 ml (5/8 cup) heavy cream

1. Put the chocolate in a heat proof bowl.
2. In a saucepan, bring the cream to a boil.
3. Pour the hot cream over the chocolate.
4. Let stand for a minute and then stir until combined.
5. Let cool until firm enough to pipe.

rumitkan ,
tapi better buat dari beli coz mahal harganya ,
so jangan lupa yer mencuba kedua2 resepi nie ,
SELAMAT MENCUBA & SELAMAT MENGAMALKANNYA
kalau ade resepi2 yang menarik ,
jangan lupa BerShareDenganSiGadis ^_^













2 comments:

  1. singgah dari SB.. susah nye nak buat macaron tu..takut ta jadi -,-

    ReplyDelete
  2. taw xpe,
    coz die rumit an,
    insyallah bole,
    semoga berjaya :)
    nnt share la ngan SIGADIS,
    hehe

    ReplyDelete